Marka Tescil

Marka Tescili

Marka tescili ile birlikte ürün ve hizmetleriniz için belirlemiş olduğunuz markayı koruma altına alabilirsiniz. Marka tescil işlemleri hem ülkemizde hem de dünya genelinde oldukça önemli bir işlemdir. Bu işlemle birlikte işletmeler ürünlerinin ve hizmetlerinin marka değerini korurken, hukuki haklarına sahip olabilir. Son derece önemli bir işlem olması sebebiyle, marka tescil süreci ile ilgili tüm detayların bilinmesi gerekir.

Marka Tescil Nedir?

Marka tescili nedir sorusuna yanıt vererek başlamak istiyoruz. Marka tescili, bir ürün ya da hizmetin belirli bir bölge ya da ülkede yasal olarak tanınması amacıyla, ticari simge haline getirilmesidir. Yapılan tescil işlemi sonrasında marka sahibi, markanın kullanım haklarına sahip olur ve yasal olarak güvence elde etmektedir. Marka tescilinde, tescili yapılacak olan ürün veya hizmetin, nereden geldiği ya da neyi simgelediğine ilişkin logo, sembol ya da kelimeler yer almaktadır.

MARKA TESCİL FAYDALARI

Marka Tescili Yaptırmanın Faydaları

Marka tescili faydaları ya da avantajları saymakla bitmez. Her şeyden önce bir markanın size ait olduğunu yasal olarak kanıtlama işlemidir. Bunun yanı sıra marka tescili yaptırmanın başlıca avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Tescil işlemi ile birlikte markanızın izinsiz kullanımı durumunda hukuki koruma hakkınız oluşur.
  • Tescil edilmiş bir marka, müşteriler tarafından daha güvenilir ve kaliteli bir imaja sahip olur.
  • Markanızı tescillendirdiğinizde aynı zamanda rakipleriniz arasında rekabet avantajı elde edebilirsiniz.
  • Tescillenen markalar, yatırımcılar ve iş ortakları tarafından çok daha güvenilir ve değerli bulunur.
  • Tescillenmiş bir markanın aynı zamanda marka değeri de artmaktadır.

Marka Tescil İçin Gerekli Belgeler

Marka tescili için gerekli belgeler eksiksiz olarak tamamlanmalı ve başvuru sağlanmalıdır. Marka tescil işlemleri için sizlerden talep edilen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Üzerinde marka adı, markanın sınıfı, marka sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı marka başvuru formu
  • Markanın nasıl kullanılacağını gösteren örnek
  • Marka isim ve logosunun yer aldığı belgeler
  • Marka sahibinin işletme bilgileri (şirket tescil belgeleri, ticaret sicil kaydı, işletmenin hukuki statüsünü içeren diğer belgeler)
  • Marka tescili için belirtilen ücretin ödenmesi ve bu ödemeye ilişkin dekont
  • Daha önce sahip olunan bir marka varsa buna ilişkin sahiplik belgeleri
  • Yukarıda saydığımız belge ve evraklar, genel olarak talep edilen belgelerdir. Marka tescil sürecinde alacağınız danışmanlık hizmetleri ile birlikte, istenen tüm belge ve evraklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili yaptırmak istediğinizde, öncelikli olarak marka araştırması yapmanız ve markanızın daha önce tescil alıp almadığını öğrenmeniz gerekir.
Başvurmak istediğiniz marka eğer daha önce kayıt edilmemiş ise marka başvuru formunu doldurarak işleme başlamanız gerekir. Marka tescil sürecinde ne yapmanız gerektiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini adım adım anlatmak istiyoruz. Böylece sorun yaşamadan ve kısa sürede markanız için tescil işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Marka Tescili Aşamaları

Marka tescil aşamaları markanın tescil edileceği ülkenin prosedürlerine göre belirlenmektedir. Ülkemizde bir markanın tescil sürecinde aşağıdaki aşamaların tamamlanması gerekmektedir.

Marka Araştırması ve Seçim

İlk aşamada marka araştırması ile markanızın benzersiz olup olmadığını yani daha önce tescil edilip edilmediğini kontrol etmeniz gerekir.

Marka Başvurusu

Tercih ettiğiniz marka benzersiz ise ilk aşama olan başvuruya başlayabilirsiniz. Başvuru formunu uygun bir şekilde doldurduktan sonra yetkili mercilere sunmanız gerekir.

Marka İncelemesi

Marka ofisleri, başvurunuzu incelemekte ve hem yasalara uygun olup olmadığını hem de benzerliğini kontrol etmektedir. Başvurunun bu aşamasında, marka ofisleri sizden ek bilgi ya da düzeltme isteyebilir.

İlan ve İtiraz Süreci

Onaylanan başvurular için ilan süreci başlar. İlan sürecinde markanın kamuoyuna duyurulması yapılır. Bu süreçte diğer marka sahipleri için de itiraz süreci başlar.

Tescil ve Ücret Ödemesi

İtiraz sürecinin de başarıyla tamamlanması ile birlikte marka tescili sağlanarak, marka sahiplerine tescil sertifikaları verilir. Tescil sürecinde ayrıca marka tescili için talep edilen ücretin de ödenmesi gerekir.

MARKA TESCİL AŞAMALARI

Türk Patent Onaylı Marka Tescil Şirketiyiz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sıkça Sorulan Sorular

Başvurmak istediğim markanın tescilli olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

Daha önce tescil edilmiş markalar, Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi olarak kayıt edilir. Farklı ülkelerde kayıtlı markalar ise o ülkelerin aynı şekilde patent ve tescil kurumlarına bakmanız gerekir. Danışmanlık hizmeti aldığınız firmalar, sizlere bu konuda yardımcı olacaktır

Marka tescili için ne zaman müracaat etmem gerekir?

Marka tesciline, tescile konu olan ürün ve hizmet için marka kullanımı öncesinde başvurulmalıdır. Ürün veya hizmetlerin belirli popülerliğe ulaşması sonrasında marka tescilinin pek çok riski mevcuttur.

Marka tescil ve patent aynı mı?

Marka tescili ve patent sıklıkla birbirilerine karıştırılan kavramlardır. Ancak bu iki kavram aslında birbirlerinden oldukça farklıdır. Marka tescili ürün ve hizmetler için başvurulan ve markayı koruyan bir ifadedir. Patent ise icat ve buluşların korunmasını sağlayan belgedir.

Tescilli markalar kaç yıl süreyle korunur?

Marka tescili sonsuza kadar süren bir hak değildir. Geçerlilik süresi 10 yıldır ve bu sürenin sonunda marka sahipleri başvuru yaparak süreyi uzatabilir.

Call Now Button