Tasarım Tescil Hakları

Tasarım Hakları

Tasarım hakları görsel özellikleri ya da estetik duruşu olan ürünlerin korunmasına yönelik tanına haklardır. Bu haklarla birlikte tasarımların kopyalanması ve izinsiz kullanımı engellenir. Tasarımın korunmasına yönelik hem ulusal hem de uluslararası önemli yasal düzenlemeler mevcuttur. Bir kişi nasıl tasarım hakkı alır ve bu tasarım hakkı ile tam olarak hangi ayrıcalıklara sahip olur birlikte inceleyelim.

Tasarım Hakkı Nedir?

Tasarım hakkı estetik ve görsel özelliklere sahip ürünler için tanınan koruma hakkıdır. Bir ürünün dış görünüşüne ilişkin özellikleri, süslemeleri ve estetik unsurları ile ilgili hakları ifade etmektedir. Böylece bir tasarımın izinsiz bir şekilde kullanılması ve kopyalanması engellenmektedir. Tasarım sahibi doğal olarak bu hakla birlikte tasarımının başkaları tarafından kullanılması ve kazanç elde etmesini engellemektedir. Tasarım hakkına sahip olmak isteyen kişinin, resmi bir şekilde tasarım tescilinde bulunması gerekir. Tescil sürecinde talep edilen belge ve işlemleri yaptıktan sonra, tasarım ofisleri tarafından tescil başvuruları onaylanmakta ya da reddedilmektedir.

TASARIM HAKKININ UNSURLARI

Tasarım Haklarının Unsurları Nelerdir?

Tasarım haklarının unsurları olarak sayabileceğimiz önemli ve etkili durumlar vardır. Bir tasarım hakkının alınması için, tasarımın sahip olması gereken unsurlar aşağıdaki gibidir.

Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus.

  • Tescil edilmesi gereken tasarımın özgün ve benzersiz olması gerekir.
  • Başka tasarımların kullanılmasının engellenmesi için tanımlanabilir ve rakipsiz olmalıdır.
  • Tasarım hakkından söz edilebilmesi için, ürünün dış görüntüsü ve desenleri ile öne çıkıyor olması gerekir.
  • Tasarım hakkı ancak tasarımın resmi olarak tescil edilmesi ile başlar.
  • Tasarım hakkı yalnızca belirli bir süre için geçerlidir. Tescil tarihinden itibaren bu süre başlamaktadır.
  • Tasarım hakkına sahip olan kişiler, ihlal söz konusu olduğunda hukuki koruma hakkına sahip olmaktadır.

Tasarım hakkı genel olarak yukarıda bahsettiğimiz unsurları içermektedir. Son derece önemli ve tasarımcısına ayrıca büyük avantajlar sağlamaktadır.

Tasarım Hakları Nelerdir?

Tasarım hakları nelerdir ve tam olarak tasarım sahipleri bir tasarım tescili ile hangi avantajlara sahip olur bilgi vermek istiyoruz. Tasarım hakkına sahip olan kişilere, o tasarıma ilişkin olarak birçok yetki verilir. Verilen yetkiler ve tasarım hakkı ile birlikte elde edilen ayrıcalıklar aşağıdaki gibidir:

TASARIM HAKLARI

  • Kopya Hakları

    Tasarım hakkına sahip olan kişiler, tasarımın kopyalanmasını yalnızca kendileri yapabilmektedir. İstedikleri gibi tasarımı kopyalayarak kullanabilir. Başka biri tasarımı kullandığında da yasal olarak işlem yapma hakkına da sahip olmaktadır.

  • Ticari Kullanım Hakları

    Tasarım hakkı ile birlikte doğal olarak ticari kullanım hakları da elde edilmektedir. Başkaları bu tasarımı ticari amaçlarla kullanamamaktadır. Sahip olduğu lisansla birlikte, tasarım sahipleri tasarımlarının kimse tarafından kullanılmamasını sağlamaktadır.

  • Yayma Hakları

    Tasarım hakkına sahip olan kişiler, aynı zamanda tasarımı istedikleri gibi yayma hakkına da sahip olur. Yayma hakkı ile birlikte tasarım ticarette ve toplumda genel olarak kullanılmasına izin verilmektedir.

  • Lisanslama Hakları

    Tasarım hakkına sahip olan kişiler, istedikleri zaman tasarım haklarını başkasına lisanslayabilir. Bu lisanslama işlemi ile birlikte tasarım üzerindeki haklarını başkasına devretmez. Yalnızca başkalarının da tasarımı kullanmasına izin vermektedir.

  • İhracat ve İthalat Kontrolü

    Tasarım hakları ile birlikte, bu tasarımın ithalat ve ihracat kontrolleri de elde edilir. Tasarım sahibi istediği gibi ithalat ve ihracat haklarını kullanmaktadır.

  • Hakları İhlal Durumunda Hukuki Koruma

    Tasarım hakkı sahipleri, herhangi bir ihlal durumunda istediği gibi hukuki koruma elde edebilmektedir. Maddi tazminat süreci başlatma ve tasarımın kullanımını durdurma gibi haklara sahiptir.

Tasarım hakkı ile birlikte daha pek çok önemli ayrıcalık ve hak elde edilir. Her şeyden önce tasarımdan elde edilecek olan tüm finans hak sahibine aittir. Bu bile başlı başına önemli bir ayrıcalıktır.

Tasarım Hakkı Nasıl Elde Edilir?

Tasarım hakkı elde etmek isteyen kişilerin yapması gereken önemli işlemler vardır. Bu işlemlerin sırasıyla ve dikkatli bir şekilde tamamlamak gerekir. Ancak bu şekilde sorunsuz bir biçimde tasarım hakkına sahip olabilirsiniz. Tasarım hakkı elde edilmek istendiğinde, yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikli olarak bir tasarım oluşturulması gerekir. Sonuç olarak bir tasarım hakkına sahip olmanın ilk koşulu bir tasarımın olmasıdır. Tabi tasarımın aynı zamanda yenilikçi, benzersiz ve diğer tasarım koşulları sağlaması gerekir.
  • Tescil başvurusunda bulunacağınız tasarımınızı seçmeli ve onun üzerinde başvuru sürecine başlanmalıdır.
  • Tasarım hakkı elde etmenin en önemli adımlarından biri de tescil başvurusunda bulunmaktır. Tasarımınızı seçtikten ve istenen belgeleri tamamladıktan sonra, tüm bunlarla birlikte tasarım ofislerine başvurmanız gerekir.
  • Başvuru sırasında aynı zamanda tescil için gerekli olan ödemeyi de yapmanız gerekir. Tasarım hakkı elde etmek isteyen kişilerin mutlaka gerekli ücreti ödemesi gerekir. Bu ücretin ödenmesi ile birlikte tescil başvuru süreci de resmi olarak başlayacaktır.
  • Tasarım sahipleri, tescil başvurusunda bulunduktan sonra artık iş tamamen tasarım ofislerine kalacaktır. Tasarım ofisleri gerekli incelemeleri yaptıktan sonra sizlere geri dönüş yapacaktır.
  • Sizlerden ek belge talep edildiğinde, bu belgeleri tamamlamalı ve bunları tasarım ofisine teslim etmeniz gerekir.
  • Gerekli incelemelerin yapılmasının ardından, eksikliklerin tamamlanması ile birlikte tescil belgesinin alınması aşamasına geçilir.
  • Tescil belgesinin alınması ile birlikte aynı zamanda koruma süresi de başlamaktadır. Tasarım tescil tarihinden itibaren koruma süresi 5 yıldır.
  • Tasarım tescil süresi bittiğinde kişiler tekrar yenileme işlemi yaparak, 5 yıl daha koruma hakkına sahip olabilir.

Tasarım haklarının elde edilmesi için genel olarak yukarıda saydığımız işlem adımlarının eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Bu sürecin sonunda, 5 yıl sürecek koruma süreci başlamaktadır. Bu süreçte karşılaştığınız ihlal durumunda hukuki yollara başvurabilmektedir. Bu süreçte de yine profesyonel destek alarak, süreci çok rahat yönetebilirsiniz. Sizlere bu süreçte de çok yardımcı olunacak ve gerekli destek verilecektir.

Detaylı Bilgi İçin

SIKÇA SORULAN SORULAR

Merak Edilenler

Tasarım tescili nedir ve nasıl yapılır?

Tasarım tescili bir tasarımın resmi olarak kaydedilmesi işlemidir. Tasarım için başvuru, tasarım ofislerine yapılmakta ve gerekli incelemelerin ardından da tescil işlemi yapılmaktadır.

Hangi tür tasarımlar tescil edilebilir?

Pek çok tasarım türü tescil ettirilebilmektedir. Giyim, mobilya, endüstriyel ürünler ve ambalaj, tescil edilen tasarım türlerine örnek olarak verilebilir.

Tasarım tescil süreci ne kadar sürer?

Tasarım tescil süreçleri, tasarımın türüne, tasarım ofisinin yoğunluğuna ve ülkelerin genel olarak prosedürlerine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak bu sürecin birkaç aydan bir yıla kadar tescil sürecinin tamamlanacağını ifade edebiliriz.

Tasarım tescil koruma süresi ne kadardır?

Tasarım tescil süresinin koruma süresi tescilsiz ve tescilli olarak ikiye ayrılır. Tescilsiz tasarımlarda koruma süresi 3 yıldır. Tescilli olan tasarımlarda ise 5 yıllık bir koruma süresi vardır. Kişilerin ayrıca 5 kez yenileme hakkı vardır. Yani kısacası toplamda 25 yıllık bir koruma süresi vardır.

Tasarım hakları uluslararası koruma sağlar mı?

Tasarım hakları uluslararası patent prosedürlerine göre alındığında ya da ülke uluslararası anlaşmalar yapmış bir ülke vatandaşı ise, uluslararası koruma hakkı da elde edilmektedir.

Tasarım ihlali durumunda ne yapabilirim?

Tasarım hakkına sahip olan kişi, herhangi bir ihlal söz konusu olduğunda hukuki yollara başvurabilir. Tasarım ihlali söz konusu olduğunda genelde tazminat talep edilir ve tasarımın kullanımı durdurulur.

Tasarım hakları ile patent hakları arasındaki fark nedir?

Tasarım hakları, estetik unsurlar barındıran unsurları korumaya yönelik iken, patent ise işlevsel buluşların korunmasına yönelik verilen koruma hakkıdır.

Call Now Button