Marka Tescil Süreçleri

Marka Tescil Aşamaları

Marka tescil aşamaları başvuru sahipleri tarafından mutlaka bilinmelidir. Sonuç olarak marka tescili için başvuruda bulunacak olan kişilerin, başvuru sürecini etkili bir biçimde tamamlaması gerekir. Bu sürecin sorunsuz ve etkili bir şekilde tamamlanması için mutlaka başvuru aşamalarının bilinmesi gerekir. Sizlere marka tescili konusunda danışmanlık desteği sağlayan bir ekip olarak, marka tescil aşamaları ile ilgili bilmeniz gereken detaylardan bahsetmek istiyoruz.

Marka Tescil Aşamaları Nelerdir?

Marka tescil aşamaları nelerdir ve bu aşamaların nasıl geçilmesi gerekir bilgi vermek istiyoruz. Markanızı tescil ettirmek istediğinizde, belirli adımları geçmeniz ve bu süreci profesyonel bir şekilde tamamlamanız gerekir. Başvuru sahiplerinin, markalarını tescil ettirmek için tamamlamaları gereken aşamalar aşağıdaki gibidir:

MARKA TESCİL SÜREÇLERİ

Marka Araştırması Yapılması

Marka tescilinin ilk aşaması, marka araştırmasıdır. Bu aşamada bir markanın daha önce tescillenip tescillenmediği kontrol edilir. Sonuç olarak bir markanın tescil edilmesi için benzersiz olması gerekir. Başvuru sahipleri markalarının daha önce tescilli olup olmadığını danışmanlık firmaları aracılığıyla ya da Türkiye Patent Enstitüsü resmi web adresinden kontrol edebilirsiniz. Zaman kaybı yaşamamak adına, bu adımı özellikle dikkatli ve özenli yapmanız gerekir.

Danışmanlık ve Sınıflandırma

Marka araştırmasının ardından başvuru sahiplerinin dikkatle yapması gereken, markanın hangi sınıfa dahil olduğunu bulmaktır. Markanız için doğru sınıfı seçmemeniz halinde, başvurunuz reddedilecektir. Ya da başvuru sürecine baştan başlamanız talep edilecektir. Markanız için doğru sınıflandırmayı seçme sürecinde zorluk yaşıyorsanız, hukuki danışmanlık alabilirsiniz. Hukuki danışmanlığın yanı sıra ayrıca patent danışmanlığı firmalarıyla da görüşebilirsiniz. Markanın doğru sınıfının seçilmesi ile birlikte, markanın doğru şekilde korunması da mümkün olabilir.

Başvuru Hazırlığı Yapılması

Marka başvuru sahipleri için bir sonraki aşama başvuru hazırlıklarının yapılmasıdır. Bunun için de marka tescil başvuru formu doldurulur. Formda markanın tanımı, başvuru sahibi ile ilgili bilgiler ve markanın sınıfı yer alır. Forum doldurma aşamasında doğru ve eksiksiz bilgi verilmesi önemlidir. Aksi durumda başvuru reddedilir ya da sizlere çok daha fazla iş çıkabilir. Bu tarz dikkat gerektiren işlemler sırasında, danışmanlık desteği alarak süreci kendiniz için hem daha kolay hem de sorunsuz yürütebilirsiniz.

Marka Başvuru Müracaat

Marka başvuruları, başvuru sahipleri ya da vekil olarak görevlendirilen kişiler tarafından marka ofislerine gönderilmektedir. Bu aşamada isterseniz bireysel olarak işlemleri tamamlayabilir isterseniz de sizlere sağlanacak olan danışmanlık ve patent işlemleri için alınan hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Başvuru sırasında, sizlerden talep edilen belgeleri ve başvuru formunu eksiksiz bir şekilde, ilgili ülkenin marka ofisine yapmanız gerekir.

İnceleme ve İtiraz

Başvurunuzu yaptıktan sonra artık iş marka ofisine geçer. Marka ofisi, marka başvurunuzu inceler ve uygunluğunu değerlendirir. Başvuru dosyanızda eksik ya da itiraz gerektiren bir durum varsa bunu başvuru sahibine bildirir. Başvuru sahibi düzeltmeleri yaptıktan sonra tekrar marka ofisine iletir ve yeniden inceleme başlar.

Yayın İtiraz Bülten İlanı

Marka tescil başvurunuz onaylandığında, bir yayın süreci başlamaktadır. Markanız yayınlanmadan önce ayrıca sizlere tanınan bir itiraz süreci de vardır. Tabi bu süreçte hem sizlere hem de farklı kişilere itiraz hakkı doğmaktadır. Farklı şirketler de aynı şekilde başvuruda bulunduğunuz marka için itiraz da bulunabilir. Eğer itiraz sürecinde, markanın benzerliği ile ilgili herhangi bir sıkıntı olursa, tescil iptal edilebilir. Yayın sürecine kadar herhangi bir itiraz ya da sorun olmazsa da marka yayınlanır.

Tescil Belgelendirme

İtiraz süresi kapsamında herhangi bir itiraz gelmez ya da itiraz edilen konu başarılı bir şekilde çözülürse, marka ofisinin kararı ile markaya tescil verilir. Tescil kararının verilmesi ile birlikte marka resmi olarak tescillenmektedir. Sonuç olarak da marka başvurusunda bulunan kişilere yani marka sahiplerine tescil belgesi verilir.

İNCELEME & İTİRAZ

MARKA TESCİL RET NEDENLERİ

Marka Tescilin Ret Edilmesi

Marka tescil reddi durumu belirli sebeplerle gerçekleşebilir. Popüler olarak başvuruların reddedilmesinin temel nedenleri aşağıdaki gibidir.

Marka Tescil Ret Nedenleri

  • Başvurulan marka daha önce tescil edilmiş ya da farklı bir marka ile benzerliğe sahip ise başvuru reddedilir.
  • Başvuru dosyasında eksik bilgilerin olması ya da hatalı bilgiler içermesi halinde de yine başvurunuz reddedilir.
  • Marka tescili için başvurulan marka, sıradan bir terim ya da uygun olmayan bir isim içeriyorsa, belirli bir ürün ya da hizmeti tanımlamak için yeterli değilse marka ofisi tarafından başvuru reddedilebilir.
  • Marka tescil başvurusunda inceleme de olan farklı bir marka ile benzerlik gösteriyorsa, tüketiciler için kafa karışıklığı yaratabileceğinden başvuru reddedilebilir.
  • Mevzuata göre tescil edilemeyecek olan markalar vardır. Yasa ve etik normlara uygun olmayan ya da toplum açısından kabul görmeyen markalar için başvuru reddi söz konusu olabilecektir.
  • Marka ofisine, başvuru incelemesi ya da yayınlama sürecinde itiraz olması halinde de inceleme başlatılır ve marka tescil başvurusu reddedilebilir.
  • Hukuki olarak marka tescili yapılacak olan ülkeye göre hareket edilmesi gerekir. Eğer marka başvurusu o ülkenin yasal mevzuatlarına uygun değilse de reddedilebilir.
  • Markanın tanımlamasında belirsizlik ya da çok geniş bir kapsam söz konusu ise de reddedilebilir.
  • Başvurulan marka için doğru sınıflandırma seçilmemiş ise yine başvurunun reddi söz konusu olabilir.

Marka tescil başvuru aşamaları mutlaka titizlikle yürütülmesi gereken son derece önemli bir süreçtir. Marka sahipleri özellikle alacakları danışmanlık desteği ile birlikte bu sürecin çok daha profesyonel bir şekilde yürütülmesini sağlar. Sizler de yakın zamanda marka tescil başvurusunda bulunacaksanız, danışmanlık desteğinden yararlanabilirsiniz.

Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
  • Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Türk Patent ve Marka Kurumundan Onaylı Marka Vekilliği

SIKÇA SORULAN SORULAR

Merak Edilenler

Marka araştırması neden önemlidir?

Marka tescili için başvuruda bulunacak olan kişiler için en önemli aşamaların başında marka araştırması gelir. Marka araştırması ile birlikte her şeyden önce markanızın benzersiz olup olmadığını anlarsınız. Bu da bir dizi işlemi boşuna yapmanızı engelleyen bir işlemdir. Marka tescil işleminin başında yapacağınız araştırma süreci ile birlikte zamandan tasarruf sağlarsınız.

Marka tescil süreci ne kadar sürer?

Marka tescil süresi, her şeyden önce başvurulan ülkeye ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca markanın tescil sınıfına, istenen kriterlere, başvuru sahiplerinin eksiksiz bir başvuru dosyası sunmasına göre değişir. Tüm süreç profesyonel bir şekilde tamamlanırsa, ortalama birkaç ayda başvuru işlemi tamamlanmaktadır. Olası bir itiraz ya da inceleme durumunda ise başvuru süresi uzayabilmektedir.

Marka tescili yapmak zorunlu mu?

Marka tescil işlemi yasal olarak zorunlu bir işlem değildir. Ancak marka sahipleri, markaları için yasal olarak koruma elde etmek için tescil işlemi yaptırmalıdır. Marka tescili temelde, marka sahiplerine hukuki koruma avantajı sağlamaktadır. Bu yüzden de yasal olarak zorunlu olmasa da marka tescil işlemi yaptırmak oldukça avantajlıdır.

Marka tescili itiraz süreci nasıl işler?

Marka tescil başvurusu yapıldıktan sonra, marka ofisi tarafından herhangi bir itiraz olup olmadığına bakılır. Eğer itiraz var ise gerekçeler incelenir. İtiraza konu olan durum doğru ve yerinde ise o zaman tescil başvurusu reddedilir. Eğer aksi söz konusu ve itirazı gerektirecek durum yoksa da itiraz süreci sona erer ve tescil onaylanır.

Marka tescil başvurusu yapmak için hangi belgeler gerekir?

Marka tescil başvurusu sırasında başvuru formu, markanın sınıflandırma bilgileri, markanın tanımı ve başvuru sahiplerine ilişkin bilgiler istenir. Gerekli belgelerin neler olduğunu öğrenmek için iletişime geçebilirsiniz.

Marka tescili maliyetleri nelerdir?

Marka tescili için ortaya çıkacak olan maliyetler, başvurulan ülkeye ve markanın sınıfına göre değişiklik göstermektedir. Temel olarak ödenmesi gereken harç ücreti dışında danışmanlık ücreti ve diğer masraflar da olacaktır

Call Now Button