Barboros Hayrettin Paşa Mah 1988. Sokak No:4 Papatya 1 Residence Kat:6 D:82 Esenyurt-Beyliküzü/İstanbul
Patent Tescili
Patent tescil kişilerin yeni bir buluş ya da icat için başvuruda bulunduğu, yaratıcısına çeşitli imtiyazlar sağlayan hukuki bir işlemdir. Ülkemizde de pek çok kişi her geçen gün patent almak üzere marka ve patent ofislerine başvuruda bulunmaktadır. Özellikle kullanışlı bir ürünün patentinin alınması ile birlikte yaratıcısı mali kazançlar elde edebilmektedir. Bunun yanında patent tescilinin geçerli olduğu süre zarfında hukuki hakları da yine tescil sahibinde bulunmaktadır. Sizler de bir ürün ya da bir cihaz geliştirdiyseniz ve bunun özgün ve işlevsel olduğuna inanıyorsanız, patent tescil başvurusunda bulunabilirsiniz.
Patent Nedir?
Patent bir buluş için, bu buluşun yaratıcısına ya da sahibine belirli bir süre için verilen üretme, kullanma ve satma izinlerini kapsayan hukuki belgedir. Alınan patentle birlikte, buluş sahibi belirli bir süre için koruma hakkına sahip olur. Aynı zamanda bu süre zarfında, başkaları da patenti olan buluşu izinsiz bir şekilde kullanamaz. Patentler genel olarak yenilikçi ve yararlı ürünler, cihazlar ve kimyasallar gibi çeşitli alanlardaki ürünler için verilir. Patent sayesinde, buluşun sahibi ticari avantajlarla birlikte diğer firmalara göre rekabet avantajı elde etmektedir.
Bir buluşun patent alabilmesi için, bazı kriterleri karşılaması gerekir. Bu kriterlerin neler olduğu ve nasıl patent tescili alınabileceğine ilişkin olarak detaylı bilgi vermek istiyoruz.
PATENT TESCİL
Patent Türleri Nelerdir?
Patent türleri kendi içinde farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bilinen en önemli ve popüler patent türleri aşağıdaki gibidir.
İncelemeli patent türünde söz konusu olan patent türü ile ilgili olarak bir rapor yayınlanır. Ardından buluşa ilişkin olarak bir araştırma ve geliştirme süreci başlar. Buluşun özgün mü, yenilikçi mi ya da sanayiye uygun mu tüm bunlar araştırılır. Yapılan araştırmalar sırasında aynı zamanda 3. Şahısların itiraz hakkı da doğmaktadır. 6 aylık itiraz süresi sonunda ise inceleme resmileşir ve sonuç olarak kişiler patent almaya hak kazanır. Bu patent türünde hak sahiplerine 20 yıllık bir hak tanınır.
İncelemesiz patent türünde ise yine buluşun, yenilikçi, öncü ve sanayiye entegre durumu incelenir. Gerekli inceleme sonrasında söz konusu patentin verilmesine kadar verilir. İncelemeli patentten farklı olarak bu patent türünde hak sahibine 7 senelik bir koruma hakkı verilir.
Faydalı model patent ise daha çok ufak buluşlar için geçerli olan bir patent türüdür. Bu patent türünde çok detaylı ve özel bir araştırma sürecine gerek görülmez. Tabi bu süreçte de 3. Kişiler için itiraz hakkı doğmaktadır. Patent sahipleri için koruma süresi de 10 yıldır.
Patent Tescili Başvuru Süreci
Patent tescil başvuru süreci pek çok önemli ve dikkat gerektiren süreci içerir. Başvuru sahipleri bu süreçler ve adımları başarılı bir şekilde yönetmek durumundadır. Genel olarak başvuru süreçleri aşağıdaki adımları içermektedir.
-
Buluşun Hazırlanması ve Belgelemesi
İlk adım olarak başvurusu yapılacak buluşun detaylı bir şekilde belgelendirilmesi gerekir. Buluşun teknik detayları, kullanım alanları ve avantajları içeren bir açıklama hazırlanır. Gerekli durumlarda çizimler ve grafikler hazırlanarak, buluşun hazırlanması ve belgelenmesi gerekir.
Patent Araştırma ve Değerlendirme
Patent ofisleri aracılığıyla buluşunuzun benzerliğini araştırmanız gerekir. Daha önceden tescil edilen buluşlar incelenerek, patent başvurusuna başlanmaktadır.
Başvuru Formunun Doldurulması
Patent başvurusuna, başvuru formu doldurularak başlanır. Forumda, buluşun detayları, başvuru sahibi, buluşun hangi kategoride yer aldığı gibi bilgiler yer almaktadır.
Patent Ofisine Başvuru Yapma
Başvuru formu ile birlikte patent ofisine gerekli başvurular yapılmaktadır. Başvuru işlemi sıklıkla online olarak yapılmaktadır.
İnceleme ve Değerlendirme
Patent ofisleri, başvurunuzu inceler ve gerekli değerlendirmeleri yapar. Bu süreçte özellikle patenti alınmak istenen başvurunun yenilikçi, sanayiye uygun ve yaralı olduğu gibi detaylar incelenmektedir. Ayrıca belgelerin yeterli olup olmadığı da incelenmektedir.
Patent Tescili
Başvuru incelendikten ve kabul edildikten sonra, patent tescili verilmektedir. Patent tescili alan başvuru sahipleri, hukuki olarak hak kazanmaktadır.
Patent Arama ve Araştırma
Patent arama ve araştırma süreçleri de aynı şekilde bazı işlem adımları içermektedir. Bir buluşun daha önce patentinin alınıp alınmadığını belirleme sürecidir. Bu yüzden de dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Patent araması ve araştırması yapmak isteyenlerin takip etmesi gereken işlemler aşağıdaki gibidir:
Araştırma Amacını Belirleme
Patent araştırmasına başlarken öncelikle amacın netleştirilmesi gerekir. Teknik veya da endüstri bir alan ya da ürün kategorileri için belirleme sağlanabilir.
Uygun Patent Ofisini Seçme
Buluşunuza ilişkin olarak bir patent ofisine başvuruda bulunmanız gerekir. Buluşunuza ilişkin olarak bilgi ve belgeleri almak için, uluslararası ya da ulusal patent ofislerine başvuruda bulunabilirsiniz.
Patent Veri Tabanlarını Kullanma
Patent araştırması yapmak için patent veri tabanlarını kullanabilirsiniz. Dünya çapında ünlü United States Patent and Trademark Office (USPTO), World Intellectual Property Organization (WIPO) ve European Patent Office (EPO) gibi uluslararası patent veri tabanlarında araştırma yapabilirsiniz.
Anahtar Kelimelerle Arama Yapma
Patent veri tabanında arama yaparken, çeşitli anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Böylece benzer ya da farklı buluşları bulmanız mümkün olacaktır.
Dünya Çapında Patent Tescili
Uluslararası patent tescil buluşun uluslararası alanlarda korunmasını içeren bir hakkı ifade eder. böylece uluşun sadece ulusal alanda değil aynı zamanda uluslararası alanlarda da korunmasını ifade eder. Aynı şekilde uluslararası patent başvurusunda da buluşun hazırlanması ve belgelenmesi gerekir. Daha sonrasında ise buluşun benzersiz olduğu, daha önceden patent alınmadığı gibi konuların araştırılması gerekir. Uluslararası patent tescil mevzuatına uygun olarak başvuru yapılır ve incelemelerin sonucunda da başvuru sahiplerine patent hakları verilmektedir.
Patent Tescil Danışmanlığı
Patent tescili danışmanlığı bir buluş için patent başvurusunda bulunacak olan kişilere, hukuki süreç konusunda yardım veren kişilerdir. Bu sürecin hukuki ve profesyonel danışmanlarla birlikte yönetilmesi ile birlikte çok daha kısa sürede ve aynı zamanda sorunsuz bir biçimde sürecin tamamlanacağını ifade edebiliriz. Hem gerekli belgelerin temin edilmesi hem başvuru süreçlerinin doğru yürütülmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak, patent tescili almak istediğinizde, sizler de alacağınız danışmanlık hizmeti ile birlikte süreci çok daha profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.
Rekabeti Değerlendirme
Buluşunuzla benzerlik gösteren herhangi başka bir buluş var ise bunlarla kendi buluşunuzu karşılaştırabilirsiniz. Rekabet değerlendirmesi ile birlikte buluşunuzun geliştirilmesi ve daha iyi olması için gerekli çalışmaları yapabilirsiniz.
-
Profesyonel Yardım
Patent araştırması yapma sürecinde ve başvuru için profesyonel destek alabilirsiniz. Patent avukatları ve araştırma uzmanları ile birlikte, patent alma sürecini çok daha profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.
-
Patent Tescili Danışmanlığı
Patent tescili danışmanlığı bir buluş için patent başvurusunda bulunacak olan kişilere, hukuki süreç konusunda yardım veren kişilerdir. Bu sürecin hukuki ve profesyonel danışmanlarla birlikte yönetilmesi ile birlikte çok daha kısa sürede ve aynı zamanda sorunsuz bir biçimde sürecin tamamlanacağını ifade edebiliriz. Hem gerekli belgelerin temin edilmesi hem başvuru süreçlerinin doğru yürütülmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak, patent tescili almak istediğinizde, sizler de alacağınız danışmanlık hizmeti ile birlikte süreci çok daha profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz
-
Patent Tescil Fiyatları
Patent fiyatları patente konu olan ürün ve buluşa göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca patent türleri de yine fiyatlandırmayı etkilemektedir. Marka ve patent ofislerine ödeme yapılır. Bu maliyetin yanı sıra ayrıca danışmanlık hizmeti alan kişiler için de ek maliyet ortaya çıkmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Merak Ettikleriniz
Hangi tür buluşlar patentlenebilir?
Her buluş veya da ürün için patent başvurusunda bulunamayacağını belirtmemiz gerekir. Patent için başvuruda bulunacak olan kişiler, konu olan buluşun yenilikçi, ayırt edici ve en önemlisi de sanayiye uygulanabilirliğine dikkat etmelidir. Bunun için de genellikle buluşun ürün, cihaz ve işlemler içermesi gerekmektedir.
Patent tescilinin süresi nedir?
Patent tescil süresi hem ülkelere hem de patent türüne göre değişiklik göstermektedir. Popüler olarak alınan patentin geçerlilik süresi 20 yıldır. Bu süre, patent başvuru tarihinden itibaren hesaplanmaktadır.
Patent tescili nasıl yapılır?
Patent tescilinin yapılması için, gerekli belgelerin temin edilmesi ve patent ofislerine resmi olarak başvuruda bulunulması gerekir. Başvuru sürecinde gerekli incelemenin yapılması ile birlikte patent tescili gerçekleştirilir.
Patent başvurusu reddedildiğinde ne yapmalıyım?
Patent başvurusunun reddedilmesinin ardından, reddedilme sebepleri öğrenilir ve buna göre gerekli düzenlemeler yapılır. Eğer buluş patent verilmesi için uygun değilse bu durumda buluşun değiştirilmesi ya da geliştirilmesi gerekebilir.
Uluslararası patent tescili nasıl yapılır?
Uluslararası patent tescil işlemi yapılmak istendiğinde, Madrid Protokolü ya da PCT (Patent Corporation treaty) gibi uluslararası anlaşmalara uygun olarak başvuru yapılır.
Patent tescili için ne kadar süre gerekir?
Patent tescil süresi, genellikle 1 ila 3 yıl arasında tamamlanabilmektedir. Tabi bu süre farklı etmenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Patent haklarımı ihlal eden bir durumla karşılaştığımda ne yapmalıyım?
Patent haklarınızın ihlal edilmesi durumunda, bir patent avukatı ile görüşme sağlanır. Patent avukatı ile hukuki adımlar başlatılır ve takibi sağlanır.