Barboros Hayrettin Paşa Mah 1988. Sokak No:4 Papatya 1 Residence Kat:6 D:82 Esenyurt-Beyliküzü/İstanbul
Yurtdışı Tasarım Tescil
Yurtdışı tasarım tescili bir tasarımın uluslararası alanlarda ve düzeylerde korunmasını amaçlayan tescil işlemleridir. Ulusal tescil süreçlerinden doğal olarak daha zor ve karmaşık bir süreci ifade eder. Ancak aynı zamanda çok daha kapsamlı bir koruma sağlar. Ülkelerin tasarım tescil protokolleri ve yasal mevzuatları farklı olduğu için de doğal olarak bu tescil sürecinde farklı yollar denenmesi gerekebilir. Tasarımınızın için uluslararası bir koruma istiyorsanız, sizler de yurt dışı tasarım tescili ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışı Tasarım Tescil Nedir?
Yurtdışı tasarım tescili öncelikle bu soruya yanıt vererek başlamamız gerekir. Yurt dışı tasarım tescili, tasarımın yalnızca bir ülkede değil birden fazla ülkede koruma altına alınmasına olanak tanıyan hukuki süreçtir. Tasarımın yurt dışında tescil edilmesi ile birlikte, tasarım sahibi için geniş bir coğrafyada koruma alanı anlamına gelir. Tasarımın orijinalliğinin ve benzersizliğinin, uluslararası düzeyde koruma altına alınmasını sağlayan, son derece önemli bir işlemdir. Tabi bu tescil işleminin kapsamı, hangi ülkede ve uluslararası hangi protokollere göre yapıldığı önemli detaylardır.
Yurtdışı Tasarım Tescil Neden Gereklidir?
Yurtdışı tasarım tescil işlemlerinin yaptırmanız için birkaç önemli nokta vardır. Sonuç olarak bir tasarımın sadece belirli bir alanla sınırlı kalmaması bile başlı başına yeterli bir sebeptir. Bunun yanında yurt dışı tasarım tescili yaptırmanın nedenleri aşağıdaki gibidir.
- Tasarım sahibine sınırlı bir alanda değil uluslararası düzeyde tasarımı için koruma sağlanır. Bu da tasarımın daha geniş bir coğrafyada kullanımının engellenmesini sağlar.
- Tasarımın yurt dışı tasarım tesciline sahip olması ile birlikte, uluslararası pazarlara girme şansı elde edilir. Tasarım sahibi almış olduğu uluslararası koruma ile birlikte rekabet avantajı elde eder.
- Yurt dışı tasarım tescil işlemleri ile birlikte tasarım sahiplerine yeni pazarlara açılma olanakları sağlanır.
- Bir tasarımın belirli bir bölge sınırlı olmayıp daha geniş bir alanda tescil edilmesi ile değeri artırılır.
- Yurt dışı tasarım tescil işlemleri sayesinde, tasarım sahipleri daha geniş ve garantili bir hukuki güvenceye sahip olur.
- Uluslararası bir tescili bulunan tasarım sahibi, aynı zamanda uluslararası ticari güven de elde eder.
Yurt dışı tasarım tescili, küresel rekabet ortamında rekabet avantajı elde etmek ve tasarımın değerini korumak için önemli bir stratejidir. Bu nedenle, özellikle uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren şirketler için önemli bir adımdır.
Bir tasarımın yurt dışı tescile sahip olması daha birçok önemli avantaj sağladığı için nedenler saymakla bitmez. Yukarıda özetlediğimiz şekilde bile ne kadar önemli ve gerekli olduğunu anlayabilirsiniz.
Hague Antlaşması ve Protokolü Nedir ve Nasıl İşler?
Hague Antlaşması ve Protokolü yurt dışı tasarım tescilinde başvurulan iki önemli anlaşmadır. Yurt dışı tasarım tescilinde bulunmak isteyen kişilerin bu iki önemli antlaşma hakkında mutlaka bilgi sahibi olması gerekir. Bu iki önemli anlaşmaların temel özellikleri aşağıdaki gibidir.
Hague Antlaşması
Hague Antlaşması 1925 yılında imzalanan Hague Antlaşması tasarımların uluslararası tesciline olanak tanımaktadır. Üye ülkeler arasında tasarım tescilleri konusunda kolaylık sağlanmasını öngörür. Anlaşma Türkiye dahil 36 ülke arasında yapılmıştır. Antlaşmanın en önemli amacı, tasarım tescil sürecini basitleştirmek ve maliyetleri azaltmaktır. Tasarım sahipleri için antlaşmayı imzalayan ve taraf olan ülkelerden birine başvurmak yeterlidir.
Hague Protokolü
Hague protokolü ise 1999 yılında imzalanan ve antlaşma ile benzer amaçlara sahip bir uluslararası tescil protokolüdür. Hague Antlaşmasından farklı olarak, taraf olmayan ülkelerde de koruma sağlayan bir protokoldür. Tasarım sahipleri taraf olan ya da olmayan ülkelerin herhangi birinden başvuru yapabilir. Aynı şekilde tasarımların uluslararası alanlarda güvence altına alınması ve tasarım tescil süreçlerinin basitleştirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yurtdışı Tasarım Tescil Nasıl Yapılır?
Yurt dışı tasarım tescili yapmak karmaşık bir süreç olabilir ve başvurulacak ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak başvuru adımlarının dikkatli ve eksiksiz olarak yapılması ile sorun çıkmayacaktır. Öncelikli olarak tasarımın incelenmesi ve buna göre hazırlık yapılması gerekir. Özellikle korunması istenen özelliklerinin tespit edilerek belirlenmesi gerekir. Daha sonrasında ise uluslararası antlaşmalar ve protokoller incelenmeli ve en uygun olan tercih edilmelidir. Tercih edilen protokole göre başvuru formu doldurulur ve hangi ülkede başvuru yapılacak ise o ülkenin tasarım ofislerine başvuru sağlanır. Gerekli incelemelerin ardından da tasarım sahiplerine tasarım tescil belgeleri verilmektedir.
Yurtdışı Tasarım Tescil İle Elde Edilen Haklar Nelerdir?
Yurt dışı tasarım tescili ile elde edilen haklar başvuru için tercih edilen ülkenin tasarım tescil sistemlerine ve kullanılan uluslararası antlaşmalara bağlı olarak değişmektedir. Standart olarak elde edilen haklar ise şöyledir:
-
Koruma Hakkı
Tescil edilen tasarım, başvurulan ülkede koruma altına alınmaktadır. Daha geniş antlaşmalardan yararlanılması halinde de daha geniş bir alanda koruma hakkı elde edilir.
-
İtiraz ve Hukuki Mücadele Hakkı
Tasarımın izinsiz kullanımı söz konusu olduğunda, tasarım sahibine itiraz ve hukuki mücadele hakkı tanınır. Yine daha geniş bir coğrafya için bu geçerli olur.
-
Taklit Edilmeye Karşı Koruma
Tescil edilen tasarımlar, başvurulan ya da uluslararası kapsamda taklit edilmeye karşı koruma elde eder. Böylece uluslararası alanlarda benzersizliğini ve orijinalliğini korur.
-
Lisanslama ve Satma Hakkı
Tasarım sahiplerine lisanslama ve tasarımı satma hakkı tanınır. Tasarımın bu şekilde ticari değeri artırılmaktadır.
Yurtdışı tasarım tescil işlemleri ile birlikte, tasarım sahiplerine daha geniş bir alanda hukuki haklar tanınmaktadır.
Merak Edilenler
Hangi Ülkelerde Tescil Yaptırmalıyım?
Tasarım tescili yaptırmak istediğiniz ülkenin genel olarak ticaret yapmak istediğiniz ülke olması gerekir. Böylece o pazarda tasarımınızı koruma altına alabilirsiniz.
Ulusal Tescil mi, Uluslararası Anlaşma mı Daha Uygun?
Ulusal tescil yalnızca bir ülkede tasarım koruma hakkı tanır ve her bir ülke için de ayrı ayrı başvuru yapılması gerekir. Ancak uluslararası protokollere dayanan antlaşmalarla birlikte tek bir başvuru ile daha fazla ülkede koruma imkânı elde edilmektedir.
Tescil Süreci Ne Kadar Sürer?
Tescil süreçleri, hangi ülkede başvuru yaptığınıza ve ülkenin tasarım ofislerinin ne kadar yoğun olduğuna bağlı olarak değişir. Tabi her ülkenin inceleme süreci de farklı olabilmektedir. Bazı ülkelerde daha detaylı bir inceleme süreci olduğundan, süreç biraz daha uzayabilmektedir.
Tasarımımın Tescil Edilebilirliği Nasıl Değerlendirilir?
Tasarımın tescil edilme süreci ulusal tescil edilme süreci ile benzer aşamalar içerir. Tasarımın benzersiz, ayırt edici özelliklere sahip ve hukuki olarak da uygun olduğu gibi faktörlere bakılır ve sorun yok ise olumlu bir şekilde değerlendirme sağlanır.
Tescilin Süresi Ne Kadardır?
Tescil süresi, başvurduğunuz ülkenin tasarım ofisi politikalarına göre değişiklik gösterir. Ortalama 5 ila 10 yıl için tescil sağlanabilir. Bu sürenin sonunda da tescilin yenilenmesi gerekir.
Tescilin Yenilenmesi Nasıl Yapılır?
Tescil süresinin sona ermesi durumunda, yenileme işlemi yapılır. Bu yenileme prosedürleri de başvurulan ülkelerin tasarım ofisi politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Yenileme sürecinde alacağınız profesyonel destekle birlikte, süreci kendiniz için daha kolay hale getirebilirsiniz.
Tasarım İhlali Durumunda Hukuki Süreç Nasıl İlerler?
Tasarım ihlali durumunda, tasarım sahipleri için uluslararası hukuk yolları açılmaktadır. Bu da doğal olarak daha önemli avantajlar ve hızlı bir hukuki süreç anlamına gelmektedir